Sällskapsdjur

Att äga en hund eller en katt kan vara en lisa för själen. Men alla i din omgivning kanske inte delar din glädje. Många människor är rädda för eller allergiska mot hundar och katter. Du som djurägare behöver därför visa hänsyn för din omgivning.

Hundar

Som hundägare behöver man tänka på bland annat det här:

  • Du ska hålla din hund så att den inte orsakar olägenhet eller skada för andra människor. Det innebär bland annat att du inte får låta hunden skälla i tid och otid så att grannarna störs.
  • Inom offentlig plats behöver du ha din hund kopplad.
  • Tänk på att plocka upp hundbajset efter din hund.
  • Vissa regler gäller inte för ledarhund för synskadad person eller för polishund i tjänst som regleras via lokala föreskrifter

Information om djurhållning inom område med detaljplan finns under miljö- och hälsoskydd.

Katter

Som kattägare ska du bland annat tänka på det här:

  • Se till att en veterinär märker din katt i örat. En märkt katt är lättare att få tillbaka om den har sprungit bort.
  • Har du inte tänkt använda din katt för avel så rekommenderar vi att du låter en veterinär kastrera den.
  • Mata inte herrelösa eller förvildade katter. Det är vanligt att man tycker synd om herrelösa och förvildade katter och ställer ut mat för att de inte ska fara illa. Tanken är god men du ska vara medveten om att när du börjar mata katter eller tar in dem över natten så blir du ansvarig för katterna i lagens ögon. Vilket även innebär att måste stå veterinärkostnader om katten blir sjuk eller måste avlivas. Det spelar ingen roll om katterna fortfarande är så vilda att de till exempel inte går att komma nära, klappa eller behandla.

Om du blir störd av din grannes sällskapsdjur börja med att prata med din granne. Berätta att du känner dig störd och fråga om det finns något sätt att ändra på det som du störs av.

Tänk på att så länge kattägaren sköter sitt sällskapsdjur kan myndigheterna inte vidta åtgärder. Det innebär lite förenklat att det är upp till dig att själv skydda dig eller din tomt om du inte vill ha djur i din närhet. Tänk t.ex. på att täcka över sandlådor, hålla dörrar och fönster stängda eller att täcka dem med nät så att djuren inte tar sig in.

Begravning av djur

När du ska avliva ditt sällskapsdjur finns det flera olika alternativ. Har du anlitat en veterinär för att avliva ditt sällskapsdjur så fråga vilka alternativ som veterinären rekommenderar.

Det finns även begravningsplats för smådjur i Kartåsskogen, granne med Ridhuset. Djurens Vänner förvaltar begravningsplatsen åt Lidköpings kommun. Om plats för begravning av ditt husdjur önskas kontakta Djurens Vänner.

När det rör sig om mindre sällskapsdjur får du under vissa omständigheter gräva ner ditt döda sällskapsdjur på din egen fastighet. Då gäller följande:

  • Graven ska vara så djup att andra djur hindras från att gräva upp kroppen.
  • Om du har egen vattentäkt så ska kroppen grävas ner minst 100 meter från vattentäkten.
  • Tänk på att du som fastighetsägare är ansvarig för att ta reda på var eventuella ledningar och rör går.

Om du vill begrava din häst på din fastighet måste du få platsen godkänd av Miljö-Hälsa. Kontakta Miljö-Hälsa via Kontaktcenter, telefon 0510-77 00 00 eller via e-post till kommun@lidkoping.se, för riktlinjer kring nedgrävning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: