Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesförberedande program för dig som vill skapa, vara kreativ, få utlopp för din fantasi och framförallt tycker om att jobba med människor. Hos oss finns tre programfördjupningar där både praktiska och teoretiska kurser samt APL (arbetsplatsförlagt lärande).


Vi erbjuder även lärlingsutbildning som frisör och barberare. HV ger en bred utbildning i verklighetstrogna lokaler utav yrkeserfarna lärare. Programmet har ett tätt samarbete med branschen och följer med i trender och branschens ständiga utveckling.

På Hantverksprogrammet kommer du att utbildas i många olika moment, förutom styling och mode så lär du dig också rådgivning, kundbemötande, företags kunnande, service och försäljning samt kassahantering. I programmets egen verksamhet, Salong de la Gardie, färdighetsstränar du på dina förmågor. Du ges även möjlighet att läsa för en grundläggande behörighet till högskola och universitet. Utbildningens mål är att du ska känna dig kunnig, trygg och väl förberedd inom det valda yrket efter avslutad examen. Första året läser samtliga elever samtliga elever inriktningkurser för att sedan inrikta sig på den valda programfördjupningen.

Programfördjupning frisör (skolförlagd samt lärling)

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode, människor och skönhet? Då är utbildning till frisör något för dig! I utbildningen lär du dig klippning, färgning, strukturförändrande behandlingar, uppsättningar, styling, konsultationer och kundbemötande. Utbildningen erbjuds både som lärling eller skolförlagd. Lärling innebär att du som elev är på en arbetsplats minst hälften av din utbildningstid. Skolan ansvarar för att ordna en godkänd arbetsplats där du genomför din arbetsplatsförlagda utbildningsdel. Utbildningen kräver mycket eget ansvar kring ditt lärande, men självklart med stöd av skolans lärare och din handledare på arbetsplatsen. Den skolförlagda utbildningsdelen samläses med övriga elever på programmet och du får dessutom salongspraktisera i programmets egna verksamhet, Salong de la Gardie.

Efter examen från programmet följer färdigutbildning på ett frisörföretag innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Gesällprovet utgör din examen i utbildningen och ska visa att du har kunskaper och färdigheter som är tillräckliga för att kunna utöva frisöryrket.

Programfördjupning Barberare (skolförlagd samt lärling)

Utbildning till barberare är riktad mot herrfrisör. Utbildningen ger specialkunskaper inom herrklippningar, fadetekniker, slätrakning med kniv, trimning och skäggklippning där teori och praktik varvas. Utbildningen vänder sig till dig som gillar att arbeta med händerna och med människor. För att lyckas under utbildningen och i det kommande yrket är kundkontakt och service nyckeln.Du får möjlighet att släppa loss din inre kreativitet och sätta guldkant på människors vardag, men framför allt på deras ansiktsbehåring. En barberarutbildning är lika mycket ett hantverksyrke som det är ett serviceyrke.De senaste åren har det dykt upp flera barberarsalonger där man har lagt en modern framtoning på det klassiska yrket.

Efter examen som barberare jobbar du vidare mot ditt gesällbrev inom yrket. detta gör man via trainee timmar på salong. Du kanske vill utbilda dig vidare även till frisör efter din barberarutbildning. Starta eget företag, frilansa eller jobba med styling och mode tillsammans med andra branscher.

Programfördjupning hår och makeupstylist

Hår och makeupstylist passar dig som är intresserad av styling, mode, färg och form samt är intresserad av att arbeta med människor. I undervisningen används enbart marknadens bästa och miljövänligaste produkter och verktyg.

Inom makeup lär du dig som elev både grundläggande och avancerade tekniker samt att du ges kunskaper även inom områden som hygien, miljö och arbetsställning. Utbildningen går på djupet inom beautymakeupen och startar med grundteknikerna för att avancera vidare till Youtube- och instagram makeuper och även makeup för foto, reklam, TV, avant garde och trend.

Inom hår lär du dig som elev grundläggande tekniker som sedan utvecklas till att omfatta mer avancerade stylingar i form av festfrisyrer, balfrisyrer samt styling till herr och dam. Innehållet är riktat så att du som elev ska kunna använda dina kunskaper inom alla områden man kan tänka sig en stylist behövs. En föning till festen eller ett reklamjobb för TV, sociala medier eller modevisningen. Dessutom ingår kurser i bland annat spraytan, nagelförlängning och lashlift.

När du tagit din yrkesexamen som hår- och makeupstylist är möjligheterna många. Programmet ger en bra grund att vidareutbilda sig till yrken som har anknytning till skönhet och mode. Det kan till exempel vara makeup artist eller personal shopper. Du har även goda förutsättningar att få jobb som stylist på agenturer, tidningar eller som frilansare samt att bli anställd inom handels.

Att tänka på inför val av Hantverksprogrammet

För att trivas med utbildningen behöver du vara intresserad av att möta många människor, vara serviceinriktad och ha en positiv människosyn. Du behöver inte ha några förkunskaper oavsett yrkesinriktning men du bör ha en god fysik för att klara av utbildningens praktiska moment. Du bör heller inte ha problem med eksem, allergier eller annan överkänslighet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: