Pridevecka i Lidköping

Vecka 37, 12-18 september, uppmärksammar vi Pride i Lidköping. 

Det kommer bli en vecka i regnbågens alla färger som hyllar mångfald och olikheter och belyser begränsande normer. Alla Lidköping medborgare ska känna sig inkluderade och uppleva gott bemötande. 

Aktiviteter Prideveckan

Måndag 12 september

Invigning Prideveckan

Måndag 12 september klockan 18:00 invigs Lidköpings fjärde pridevecka med ett pridemingel i Brukets Fritidsgårds nya lokaler vilket är ingång S i Sockerbruket (Sockerbruksgatan 1, på höger gavel om huvudentrén) tillsammans med Kafé Iris. Ett invigningstal håll och fika serveras. Kom och invig Prideveckan med mys, fika och gott häng i klassisk Kafé Iris anda

Arrangör: Lidköping Pride & Ung i Lidköping

Jympapass med Pridetema på Friskis & Svettis

Måndag 12 september klockan 18:00 bjuder Friskis & Svettis, Sockerbruksgatan 1 (våning 4) in till ett jympapass med extra allt för att hylla mångfald och allas lika värde. Fem instruktörer kommer tillsammans leda passet där musiken och rörelseglädje står i centrum. All musik i passet framförs av artister som själva identifierar sig som HBTQIA+.

Passet är gratis för ALLA. Medlem bokar som vanligt i app/på hemsida och ickemedlem bokar på telefon 0510- 23710. Drop in möjligt i mån av plats (max 70 personer). Inomhusskor gäller i lokalerna.

Arrangör: Friskis & Svettis & Lidköping Pride

Föreläsning: Vad är kön? av Filip Andersson

Föreläsning ”Vad är kön?” av Filip Andersson måndag 12 september klockan 19:00 på Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

Det kan vara skönt att börja Pride-veckan med en liten grundkurs. Därför kommer Filip Andersson, läkare och aktivist, inleda veckan med en föreläsning om kön och transvård. Om du alltid har undrat vad kön egentligen är, vad det innebär att vara trans, vad det binära könssystem betyder, och hur transvården fungerar, så är din väntan äntligen över. Inled veckan med en fantastisk föreläsning som besvarar alla dina frågor!

Arrangör: Lidköping Pride & Lidköpings bibliotek

Tisdag 13 september

Queer bokcirkel

Tisdag 13 september klockan 17:00-17:45
Plats: Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

Lidköping Pride arrangerar en queer bokcirkel där man en gång i månaden träffas för att diskutera mångfald och representation av minoriteter i litteratur och media samt varannan månad läser en gemensam bok med queera teman och den andra månaden läser en valfri bok. Under prideveckan arrangeras en extrainsatt träff. Välkomna att vara med tisdag 13 september klockan 17:00-17:45 på biblioteksscenen, Lidköpings bibliotek.

Arrangör: Lidköping Pride, Lidköpings bibliotek & Studiefrämjandet

Föreläsning: ”Sexologi ur ett HBTQ perspektiv” av Lina Emmesjö

Föreläsning”Sexologi ur ett HBTQ perspektiv” av Lina Emmesjö tisdag 13 september klockan 18:30 på Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

Visste du att en av de tidigast skrifterna vi har i Sverige om manlig homosexualitet kommer ifrån Saleby? Vad innebär det egentligen att vara "pansexuell"? Varför är innehållsfilter särskilt dåligt för unga HBTQ personer, och vilken HBTQ-grupp är mest nöjd med sitt sexliv? Allt detta kommer besvaras under den föreläsningen, som kommer beröra grundläggande HBTQ-sexologiska begrepp, svensk sexualpolitisk historia utifrån en HBTQ-lins och hur den sexuella hälsan ser ut för unga, vuxna och äldre HBTQ personer i Sverige idag.

Arrangör: Lidköping Pride & Lidköpings bibliotek

Onsdag 14 september

Digital föreläsning: ”Att vara anhörig till en HBQTIA+-person” av Stolta Föräldrar

Digital föreläsning: ”Att vara anhörig till en HBQTIA+-person” av Stolta Föräldrar onsdag 14 september 18:30 på Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

Representanter från nätverket Stolta Föräldrar till hbtqi+ barn i Stockholm informerar om sin verksamhet och delar med sig av erfarenheter som föräldrar till ett hbtqi+ barn. Vi kommer in på vikten av som förälder stötta och älska sitt barn - att bekänna färg för barnen som kommit ut ur garderoben och till friheten, om glädjen i att samlas i ett nätverk/medlemsgrupp.

Arrangör: Lidköping Pride & Lidköpings bibliotek

Anhörigträff

Anhörigträff onsdag 14 september klockan 18:30 på Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

I samband med föreläsningen av Stolta Föräldrar bjuder vi in alla anhöriga till HBTQIA+-personer att delta på föreläsningen samt ställa frågor som kanske är jobbiga. Detta är också ett perfekt tillfälle att hitta ett nätverk med andra anhöriga.

Arrangör: Lidköping Pride & Lidköpings bibliotek

Torsdag 15 september

Föreläsning: ”Om män och sexuell hälsa” av Ida Odh och Helen Pettersson från Mottagningen för unga män i Skövde

Föreläsning: ”Om män och sexuell hälsa” av Ida Odh och Helen Pettersson från Mottagningen för unga män i Skövde torsdag 15 september 18:30 på Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

Vad är sexuell hälsa och varför är det viktigt? Vad har maskulinitet för betydelse när det gäller sexuell hälsa och att söka vård? Varför finns en särskild mottagning för unga män? Hur kan en skydda sig bäst mot sexuellt överförbara infektioner? Vilken kondom passar bäst OCH är skönast? I denna föreläsning kommer ni få höra om MUM (Mottagning för unga män) och varför vi finns. Vi kommer prata om maskulinitet kopplat till hälsa och att söka vård. Vi kommer även prata om skydd mot könssjukdomar med lite extra fokus på män som har sex med män och vi avslutar med en lustfokuserad kondominformation.

Arrangör: Lidköping Pride, Lidköpings bibliotek & Mottagning för Unga män i Skövde

Fredag 16 september

Föreläsning/workshop: ”Intersektionalitet och antirasism” av Manel Rodrick från StreetGäris

Föreläsning/workshop: ”Intersektionalitet och antirasism” av Manel Rodrick från StreetGäris fredag 16 September 18:30 på Biblioteksscenén, Lidköping bibliotek, Stenportsgatan 11.

Rasism och förtryck finns i stort som smått runt omkring oss. Men bara för att vi själva inte upplevt det betyder det inte att det inte är en verklighet för många. Under Pride-veckan fokuserar vi på HBTQIA+ frågor men det är viktigt att se till andra faktorer i kombination, så som ras och etnicitet, för att alla ska kunna leva ett liv utan förtryck och diskriminering. I denna föreläsning och workshop hjälper Manel Rodrick, från organisationen StreetGäris, oss att diskutera samt reflektera runt intersektionalitet och vardagsrasism.

Arrangör: Streetgäris, IM, Lidköping Pride & Lidköpings bibliotek

Lördag 17 september

Prideparad

Prideparad lördag 17 september klockan 13:00 (samling klockan 12:15). Start vid Vänermuseet, avslut vid Dina-scenen i Stadsträdgården.

Med slagordet ”Vi ska inte tystas ner” kommer Lidköpings tredje prideparad gå genom centrala Lidköping. För att avsluta en vecka där vi uppmärksammar och vägrar de tillfällen där HBTQIA+-personer i historien har tystasts ner så går vi i den mäktiga paraden genom stan hela vägen till Stadsträgården där vi avslutar med tal och en konsert med den lokala artisten Max Albinsson som år 2020 vann De la Gardiegymnasiets årliga musiktävling ”De la Vision” med sin låt ”Runaways”. Max var också med och arrangerade Lidköpings första prideparad 2019

Arrangör: Lidköping Pride med hjälp av Lidköpings kommun

Lesbisk frukost

Lesbisk frukost lördag 17 september från klockan 10.15, Studiefrämjandet Lidköping, lilla salen, Kållandsgatan 20. Sedan går vi gemensamt till paraden.

Frukost, häng och plakatfix för alla er som är nyfikna på lesbiskhet. Lesbisk kan vara din identitet men behöver inte vara det. Du som identifierar dig som kvinna, trans eller icke-binär är välkommen att hänga och gå i paraden tillsammans med oss! Vi bjuder på frukost, kom som du är.

Arrangör: Lesbisk Makt Skaraborg

Queerbad

Queerbad lördag 17 september klockan 16:00-19:00, Lidköpings Badhus, Hallgatan 1.

Välkommen till prideveckans queerbad där alla får uppleva badhuset i en välkomnande och trygg miljö oavsett sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. På badhuset finns det maskulina, feminina och könsneutrala omklädningsrum att byta om i, allt för att alla ska få känna sig bekväma och ha kul!

Arrangör: Ung i Lidköping, Lidköping Pride och Lidköpings badhus

Söndag 18 september

Föreläsning - Kristen, präst och bög med Lars Gårdfeldt

Lars Gårdfeldt är präst i Göteborg och kommer utifrån sina egna erfarenheter berätta om skillnader och likheter i synen på Hbtq personer från 1979 fram tills idag.

Söndag 18 september klockan 16:00 i Nicolaigården.

Regnbågsmässa - "Under regnbågen får alla plats”

Kören Vox Luna under ledning av Emil Persson, Chanelle Karlberg & Cornelia Karlsson, sång & Josefin Creutzer, musiker.

Söndag 18 september klockan 18:00 i S:t Nicolai kyrka

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: