Aktuell utställning
Hertha Hanson – Nyårsnatt, 27/2 – 10/4
Genom abstrakt måleri utforskar Hertha Hansson den måleriska energin och målardukens förutsättningar. Hennes poetiskt utforskande måleri är fullt med rörelse och rytm. Hertha Hanson är född 1980 i Lund och bor och verkar idag i Karlstad. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. I utställningen Nyårsnatt får vi se nya verk från de senaste åren där Hertha har börjat experimentera med ord som samspelar med bilderna. I målningarnas lager finns minnen och erfarenheter som tillkommit under verkets tillblivelse och som bygger upp målningens egen historia och påverkar det som kommer efter.
Håll utkik på våra sociala medier för digitalt material från utställningen.
Kommande utställningar
2021
Ella Tillema 24/4 – 5/6
Ella Tillemas politiska målningar skärskådar vår samtid. Genom verken berättar hon en historia om ojämlikhet, miljöförstöring och kapitalism och får oss att fundera och tvivla på den värld vi lever i.
Björn Wessman 19/6 – 28/8
I Björn Wessmans landskapsmålningar klingar färgerna och naturen är besjälad. Hans landskap är synteser från olika delar av världen där den obefolkade naturen glöder av färger och sjuder av energi och närvaro som det är lätt att förlora sig i.
Jesper Waldersten 11/9 – 30/10
Svärta och humor är utmärkande för Jesper Walderstens konstnärskap. Genom foto, måleri, illustration och text skapar har verk som både får oss att skratta och samtidigt ifrågasätta allt.
Tidigare utställningar
2021
Jonas Liveröd, Sminka grisen, 23/1-20/2
Nationalencyklopedin beskriver Liveröds konstnärskap ”som präglat av en ohämmad energi, en plats där allt från antika till samtida myter och riter krockar och blandas i en våldsam urladdning. Hans metod är främst inriktad på teckning, skulptur och installation men tar en mängd uttryck med en stor materialblandning och interdisciplinära överskjutningar, där han även arbetar med text, curatorsverksamhet eller vad som kommer i hans väg.
Lidköpings konstförening c/o Lidköpings konsthall
2020
Danilo Stankovic, 21 november 2020 – 16 januari 2021
Danilo Stankovic är intresserad av det sublima och extatiska i vår existens. I sitt konstnärskap utforskar han folktro, mystik och mytologi genom måleri, teckning och skulptur. Han är född 1981, lever och verkar i Malmö och är utbildad vid Malmö konsthögskola.

Andreas Eriksson, Lovisa Ivenholt och Martin Hansson – Gjuta, måla, väva, 5 september – 30 oktober
Tre välkända, lokala konstnärer – för första gången tillsammans i konsthallen.
Lidköpings konstförening c/o Lidköpings konsthall
Klara Kristalova, Dikt och Tanke, 13 juni – 22 augusti
Klara Kristalova fantastiska skulpturer och teckningar för tankarna till sagor, myter och drömmar men det finns alltid en dubbelhet i verken med en mörk underton. I hennes bildvärld återfinns en blandning av oskuldsfullhet och utsatthet med unga kvinnor som återkommande motiv.

Mari Rantanen, Tankar och Drömmar, 18 april – 30 maj
Med chockrosa, lysande orange och strålande guld har Mari Rantanen hittat en helt egen plats i samtidskonsten. I definierade fält som bygger på strama strukturer skälver färgerna bredvid varandra. Hennes ljusintensiva verk med intrikata mönsterkonstruktioner är måleri i sin egen rätt.

Lars Erik Ström – Hur många ord måste man använda att se med? 22 februari – 4 april
Lars-Erik Ström (1929-2017) danades som konstnär i en omvälvande tid och skaffade sig en gedigen konstutbildning. Han gick på Slöjdföreningens skola och fortsatte direkt därefter på konsthögskolan Valand under den legendariske Endre Nemes. Lars-Erik Ström var en av dem som bejakade och vidareutvecklade de högaktuella idéerna om en ny och annorlunda konst. Han gjorde det på sitt eget sätt till mycket personliga bilder. Konstnärsbanan som målare och grafiker blev framgångsrik med många utställningar härhemma och utomlands.

Torsten Jurell – Förtroende och Svek, 18/1 – 15/2
I en värld där sanningen och lögnen strider om scenutrymmet, har Torsten Jurell funnit i marionetter och skuggteater en källa för ett bildspråk där han experimenterar i ljud, ljus, rörliga bilder som en metafor för vår tid. I arbetet med skulpturer i keramik arbetar han sedan många år i Jingdezhen i Kina – platsen för porslinets födelse. Torsten Jurell som är baserad i Sverige och Kina, kan beskrivas som en internationellt verksam multimediakonstnär. I en estetisk form som varken är svensk eller kinesisk, integrerar han människans äldsta, urtida formmaterial, leran, med vår tids tekniker för att även beskriva samhörigheten mellan det gamla och nya, mellan det folkliga, tradition och det samtida.
2019
Cooper & Gorfer – Interrruptions, 19/10 – 30/12
I utställningen Interruptions porträtterar Cooper och Gorfer flera generationer kvinnor från svenska Sápmi. I sina fotografier undersöker konstnärerna frågor om identitet och om hur vårt kulturella arv påverkar vår världsbild och våra handlingar. I de fantastiska porträtten avslöjas det lager av personliga erfarenheter och kollektiva minnen som formar oss.
Clara Gesang Gottwot och Ane Svenheden – Clara&Ane c/o Lidköpings konstförening, 7/9 – 5/10
Clara Gesang Gottowt inspireras i sin konst bland annat av ljusfenomen, naturen och textilt hantverk. En del av verken påminner om infärgat tyg, andra om gamla tapeter eller om solnedgångar och himlar. För Ane Svenheden är materialet och hantverket centralt. Arbetet blir en konsekvens av en ständig iakttagelse av naturens färger, ljus och rörelseformer.
Bea Szenfeld och Stina Wirsén – Papier, 15/6 – 24/8
Bea Szenfelds spektakulära pappersplagg möter Stina Wirséns lustfyllda bildvärld. I gränslandet mellan konst och mode möts de båda konstnärerna i en gemensam förkärlek för det analoga, handens arbete och det gemensamma arbetsmaterialet, papperet. Tillsammans skapar dom en värld där konstbegreppet utvidgas och kreativiteten är oändlig.

Vill du ställa ut i Lidköpings Konsthall?
Publicerad:
Senast uppdaterad: