Utställningar

I Lidköpings Konsthall kan du ta del av högkvalitativa utställningar av nationella och internationella konstnärer.

Aktuell utställning

Jesper Waldersten – All Over Lidköping, 11 september – 30 oktober

Svärta och humor är utmärkande för Jesper Walderstens konstnärskap. Genom foto, måleri, illustration och text skapar han verk som får oss att skratta och samtidigt ifrågasätta allt. Jesper är en av våra mest älskade illustratörer och konstnärer. De snabba linjerna, den skarp humor och den råa bildvärlden tillsammans med hans förmåga att fånga situationer, känslor och sociala samspel gör att verken trots sin skenbara enkelhet berör alla sinnen.

Jesper Waldersten, född 1969 i Stockholm, bor och verkar i Mariefred. Jesper gick från att arbeta med reklam till att illustrera i Dagens Nyheter för att slutligen satsa helhjärtat på konsten.

Vernissage 11 september 10.00-15-00.

Jesper Waldersten

2021

Konstaftons samlingsutställning 6 november

De la Gardie-gymnasiets estetprograms elevutställning 12 november – 27 november

Lidköpings konstförening 4 december – 8 januari 2022

2021

Björn Wessman – Den målande trädgården, 19/6 – 28/8

I Björn Wessmans landskapsmålningar klingar färgerna och naturen sjuder av energi och närvaro. Hans landskap är synteser från olika delar av världen där den obefolkade naturen glöder av färger och är full av sinnesförnimmelser som det är lätt att förlora sig i. Det stora formatet i kombination med förmågan att fånga platsernas andemening gör att betraktaren bjuds att kliva in i målningen för att möta platsen, färgerna och känslorna.

Björn Wessman är en av våra främsta nutida landskapsmålare. Han är född 1949 i Hässleholm. Björn bor i Stockholm med ateljé i Stockholms skärgård. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan.

Ella Tillema - Evig Sommar, 24/4 – 5/6

Ella Tillemas verk skärskådar vår samtid. Genom verken berättar hon en historia om ojämlikhet, miljöförstöring och kapitalism som får oss att fundera och tvivla på den värld vi lever i. Hon arbetar med måleri, screentryck, text och musik. I sitt konstnärskap bearbetar och berättar hon om sin upplevelse av vår samtid. Konsten är ett sätt att ifrågasätta och reagera på de som händer i omvärlden men också ett sätt att hantera sorgen över allt som går fel. Hennes verk är alltid träffsäkra och ofta fyllda med ett lågintensivt mörker som inte går att bortse ifrån. På ett sätt inte olikt många frågor som definierar tiden vi lever i idag.

Ella Tillema är född 1983, hon är utbildad vid Malmö Konsthögskola och bor och verkar i Diö, i Småland.

Hertha Hanson – Nyårsnatt, 27/2 – 10/4

Genom abstrakt måleri utforskar Hertha Hansson den måleriska energin och målardukens förutsättningar. Hennes poetiskt utforskande måleri är fullt med rörelse och rytm. Hertha Hanson är född 1980 i Lund och bor och verkar idag i Karlstad. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. I utställningen Nyårsnatt får vi se nya verk från de senaste åren där Hertha har börjat experimentera med ord som samspelar med bilderna. I målningarnas lager finns minnen och erfarenheter som tillkommit under verkets tillblivelse och som bygger upp målningens egen historia och påverkar det som kommer efter.

Håll utkik på våra sociala medier för digitalt material från utställningen.

Jonas Liveröd, Sminka grisen, 23/1-20/2

Nationalencyklopedin beskriver Liveröds konstnärskap ”som präglat av en ohämmad energi, en plats där allt från antika till samtida myter och riter krockar och blandas i en våldsam urladdning. Hans metod är främst inriktad på teckning, skulptur och installation men tar en mängd uttryck med en stor materialblandning och interdisciplinära överskjutningar, där han även arbetar med text, curatorsverksamhet eller vad som kommer i hans väg.

Lidköpings konstförening c/o Lidköpings konsthall

2020

Danilo Stankovic, 21 november 2020 – 16 januari 2021

Danilo Stankovic är intresserad av det sublima och extatiska i vår existens. I sitt konstnärskap utforskar han folktro, mystik och mytologi genom måleri, teckning och skulptur. Han är född 1981, lever och verkar i Malmö och är utbildad vid Malmö konsthögskola.

Danilo Stankovic, 21 november 2020 – 16 januari 2021

Andreas Eriksson, Lovisa Ivenholt och Martin Hansson – Gjuta, måla, väva, 5 september – 30 oktober

Tre välkända, lokala konstnärer – för första gången tillsammans i konsthallen.

Lidköpings konstförening c/o Lidköpings konsthall

Klara Kristalova, Dikt och Tanke, 13 juni – 22 augusti

Klara Kristalova fantastiska skulpturer och teckningar för tankarna till sagor, myter och drömmar men det finns alltid en dubbelhet i verken med en mörk underton. I hennes bildvärld återfinns en blandning av oskuldsfullhet och utsatthet med unga kvinnor som återkommande motiv.

Klara Kristalova, Dikt och Tanke, 13 juni – 22 augusti

Mari Rantanen, Tankar och Drömmar, 18 april – 30 maj

Med chockrosa, lysande orange och strålande guld har Mari Rantanen hittat en helt egen plats i samtidskonsten. I definierade fält som bygger på strama strukturer skälver färgerna bredvid varandra. Hennes ljusintensiva verk med intrikata mönsterkonstruktioner är måleri i sin egen rätt.

Mari Rantanen, Tankar och Drömmar, 18 april – 30 maj

Lars Erik Ström – Hur många ord måste man använda att se med? 22 februari – 4 april

Lars-Erik Ström (1929-2017) danades som konstnär i en omvälvande tid och skaffade sig en gedigen konstutbildning. Han gick på Slöjdföreningens skola och fortsatte direkt därefter på konsthögskolan Valand under den legendariske Endre Nemes. Lars-Erik Ström var en av dem som bejakade och vidareutvecklade de högaktuella idéerna om en ny och annorlunda konst. Han gjorde det på sitt eget sätt till mycket personliga bilder. Konstnärsbanan som målare och grafiker blev framgångsrik med många utställningar härhemma och utomlands.

Lars Erik Ström – Hur många ord måste man använda att se med? 22 februari – 4 april

Torsten Jurell – Förtroende och Svek, 18/1 – 15/2

I en värld där sanningen och lögnen strider om scenutrymmet, har Torsten Jurell funnit i marionetter och skuggteater en källa för ett bildspråk där han experimenterar i ljud, ljus, rörliga bilder som en metafor för vår tid. I arbetet med skulpturer i keramik arbetar han sedan många år i Jingdezhen i Kina – platsen för porslinets födelse. Torsten Jurell som är baserad i Sverige och Kina, kan beskrivas som en internationellt verksam multimediakonstnär. I en estetisk form som varken är svensk eller kinesisk, integrerar han människans äldsta, urtida formmaterial, leran, med vår tids tekniker för att även beskriva samhörigheten mellan det gamla och nya, mellan det folkliga, tradition och det samtida.

2019

Cooper & Gorfer – Interrruptions, 19/10 – 30/12

I utställningen Interruptions porträtterar Cooper och Gorfer flera generationer kvinnor från svenska Sápmi. I sina fotografier undersöker konstnärerna frågor om identitet och om hur vårt kulturella arv påverkar vår världsbild och våra handlingar. I de fantastiska porträtten avslöjas det lager av personliga erfarenheter och kollektiva minnen som formar oss.

Clara Gesang Gottwot och Ane Svenheden – Clara&Ane c/o Lidköpings konstförening, 7/9 – 5/10

Clara Gesang Gottowt inspireras i sin konst bland annat av ljusfenomen, naturen och textilt hantverk. En del av verken påminner om infärgat tyg, andra om gamla tapeter eller om solnedgångar och himlar. För Ane Svenheden är materialet och hantverket centralt. Arbetet blir en konsekvens av en ständig iakttagelse av naturens färger, ljus och rörelseformer.

Bea Szenfeld och Stina Wirsén – Papier, 15/6 – 24/8

Bea Szenfelds spektakulära pappersplagg möter Stina Wirséns lustfyllda bildvärld. I gränslandet mellan konst och mode möts de båda konstnärerna i en gemensam förkärlek för det analoga, handens arbete och det gemensamma arbetsmaterialet, papperet. Tillsammans skapar dom en värld där konstbegreppet utvidgas och kreativiteten är oändlig.

Bea Szenfeld och Stina Wirsén – Papier, 15/6 – 24/8

Elisabeth Ohlson Wallin – EWO – 20 år i fokus c/o Lidköpings konstförening, 4/5 – 1/6

Elisabeth Ohlson Wallin visar de verk hon tycker allra bäst om och knyter ihop åren som gått sedan hon började som fotograf i Skara.

Helena Blomqvist – Florentine, 2/3 -27/4
I Helena Blomqvist magiska bildvärld får vi möta den gamla kvinnan Florentine. I bilder som ser ut att vara hämtade från det egna fotoalbumet får vi se glimtar ur hennes liv. Florentine blickar tillbaka och minns, hennes mentala tillstånd och ensamhet tillåter låtsasvänner att vara en del av denna långa och innehållsrika livshistoria.

Skapande Skola med Lovisa Ivenholt och Carolina Jonsson – I Strömmen, 2/2 -23/2

Utställningen I strömmen är en del av ett Skapande skola-projekt där eleverna från årskurs fem i Otterstad och Lilleskogskolor har arbetat tillsammans med konstnärerna Lovisa Ivenholt och Carolina Jonsson. Dom har tillsammans arbetat skapande under temana kollage, surrealism och abstrakt måleri.

2018

Sirous Namazi – 8/12 – 26/1 2019

Sirous Namazis konst rör sig mellan minimalism och konceptualism. Han använder sig parallellt av flera olika medier i sitt skapande. Inom skulptur, fotografi, måleri, installation och video växer Sirous Namazis konstnärskap fram. Inom dessa tekniker bearbetar han fragment från vår vardag: Genom att plocka isär, analysera och sätta ihop minnen och företeelser får vi möjligheten att möta dessa under nya premisser vilket ofta blir både drabbande och påtagligt.

Chennet Juhlin – Det gäller att hålla på…, 20/10- 1/12

I utställningen -Det gäller att hålla på… visar Chennet Juhlin bilder från 1980-talet till idag. I samband med utställningen lanseras även en bok med samma namn av författaren Bo Borg. Möt konstnären Chennet Juhlin och hans konstnärskap, både i backspegeln och i ett ständigt pågående presens. Ständigt aktiv och sugen på att ta i med nya utmaningar. Hans konstnärsattityd, sammanfattas i hans långa konstnärslivs insikt: -Det gäller att hålla på… – Bo Borg, Chennet Juhlin –Det gäller att hålla på…

Min konstfavorit, c/o Lidköpings konstförening, 29/9 – 6/10

En spännande utställning med privata konstfavoriter. Måleri, skulptur, foto, textil och mycket mer.

Annelie och P-A Sandström – Synergi c/o Lidköpings konstförening, 8/9-28/9

P-A arbetar i huvudsak med rakubränd keramik och är framförallt känd för sina skulpturer av ansikten och huvuden som han skulpterar fritt. Annelie arbetar med en egenutforskad blandteknik som består av egna fotografier, screenprint, digitalprint, akryl och sprayfärg. Uttrycket är samtida och urbant, ofta färgstarkt och med inspiration från storstäder runt om i världen.

Astrid Sylwan – Samman, 2/6 – 25/8

I Astrid Sylwans bildvärld förekommer sällan figurer, det är istället färgen som har huvudrollen. Sylwans formspråk är färgstarkt, abstrakt och storskaligt. Hennes måleri utmärks av breda penseldrag, tydliga spår från palettkniven och färgens fysiska närvaro. Målningarna är som dagboksanteckningar, verken landar i samma energi som Astrid befann sig i under skapandeprocessen. Hon använder sig av lager på lager där vissa färgpartier är skira och transparenta medan andra har struktur. Färgerna går i och ur varandra på ett självklart och nästan osynligt sätt för att i nästa stund sätta upp starka gränser mellan varandra. Trots att verken ofta är färgstarka är färgerna i Astrids bildvärld mjuka med en inneboende intensitet som är svår att undgå.

Skapande Skola med Africa Coll – Skuggan av blå ögonblick – 21/4 – 19/5

Utställningen Skuggan av blå ögonblick är en del av ett Skapande skola-projekt där elever från årskurs två har arbetat tillsammans med konstnären Africa Coll och utforskat tekniken blueprint.

Dalslands konstnärsförbund – Natur 2.0 c/o Lidköpings konstförening, 17/3-14 april

Dalslands konstnärsförbund samlas i Lidköping för en samlingsutställning med vitt skilda tekniker, exempelvis måleri, skulptur, fotografi,textil, assemblage, video, collage och teckning, men med naturen i fokus.

Eva Ahlberg, Björn Brusewitz, Börje Eriksson, Helena Larsdotter, Mårten Medbo, Anette Sjölander, Johan Malmström – Fuck off or fit in, 20/1 – 3/3

Utställningen ”Fuck off or fit in” är del i ett kulturpolitiskt projekt som drivs av författaren, konstnären och föreläsaren Börje Eriksson. Redan 2008 producerade Börje filmade intervjuer med personer som drabbats av oegentligheter i arbetslivet. I den här utställningen har konstnärerna valt att använda idéerna som Börje presenterat som ett material eller som en utgångspunkt för egna reflektioner om konsten och samhället. Uttrycken är ganska olika men tillsammans bildar de ett spektrum av impulser där du kan engagera dig, röra dig, tänka fritt och diskutera vidare, om det som är och det som inte är.

2017

Jan Bergerlind – Visst finns dom? – 25/11 – 31/12

De la Gardiegymnasiet – De la Art – 17 20/10 – 11/11

Mats Alfredsson – Steetwalk – 9/9 -14/10

Moa Anderson – Vår bästa tid är nu – 17/6 – 26/8

Skapande skola – Go for it – 13/5 – 3/6

Eva Hild – Entity – 11/3 – 6/5

Lidköpings fotoklubb 70 år 21/1 -18/2

2016

Lina Selander – Valda verk 2008 -2016 – 5/11 2016 – 15/1 2017

Salong- Lidköpings konstförening – 24/9 – 16/10

Jubileum – Lidköpings konstförening -28/8 -18/9

Maria Friberg – Piles of dreams 4/6 – 14/8

Samtid – Lidköpings konstförening 7/5-29/5

Jan-Erik Svensson – Jag har varit där – 12/3 – 29/4

Framtid – Lidköpings konstförening – 16/1-28/2

2015

VänTäcket Lidköpings kviltgille – Lappat och Klart – 12/12 -9/1

Ateljé Larsen, Helsingborgs grafiska – Lidköpings konstförening – 31/10 – 21/11

Steneby – En idé tar form – 19/9 – 25/10

Lovisa Ivenholt – En midnattsdröm – Lidköpings konstförening 29/8 -12/9

Hertha Hillfon – En vildkatt bland keramikens hermeliner – 14/6 -22/8

Bertil Fredholm – Måleri – Lidköpings konstförening – 2/5 -23/5

Lotta Wästerlid, Zmuda Trzebiatowski – Bortom den manliga blicken – Lidköpings konstförening 28/3 -25/4

Tina Haldorsson, Kimmo Hakonen – Själens språk – Lidköpings konstförening 28/2 -21/3

Emille de Blanche – 17/1 – 21/2

2014

Konstnärsföreningen Lidan – Nyanser av rött – 13/12 2014 – 10/1 2015

Disa Rytt, Johanna Fjaestad, Susanna Serrander – Lidköpings konstförening – 1/11 -23/11

Anna Sissela Gustavsson – Om du, har du, orsakar du – 27/9 -25/10

Mia Fagergren – Lidköpings konstförening – 30/8 – 20/9

Africa Coll, Steen Kepp – Lidköpings konstförening – 2/8-24/8

Lars Lerins foto – 14/6 -27/7

Annika Ottander – Lidköpings konstförening – 3/5 -24/5

Skapande Skola – 8/3-26/4

Håkan Berg – Lidköpings konstförening – 8/2 -1/3

Carolina Jonsson, ”Ecolonia/findings”, 11/1 – 1/2 2014

Vill du ställa ut i Lidköpings Konsthall?

Här hittar information och länk till ansökan

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: